(Intra)històries

Pàgina d'inici » País Basc » Toni Bolaño, quan la frivolitat menysté el mal

Toni Bolaño, quan la frivolitat menysté el mal

Cotxe bomba 2

Cotxe bomba d’ETA contra el cuiner de comandància Ramón Díaz (2001)

Toni Bolaño no és estúpid, però ho sembla. No és mala persona, però té males maneres.

Utilitzar la violència i el terrorisme amb fins polítics és d’una baixesa moral extrema. Ho hauria de saber, fins i tot per respecte als seus correligionaris assassinats. Tots els que estudiem el País Basc sabem quins efectes ha tingut aquesta violència política. I per això no la banalitzem amb comparances inadequades. Des de Hannah Arendt sabem que la banalització del mal és una forma de justificar-lo. I això és el que ha fet Toni Bolaño en barrejar el terrorisme real amb els trabucaries de Cardedeu.

El conflicte del País Basc és polític, malgrat que hi hagi qui vulgui negar-ho, o fins i tot que es resisteixi a reconèixer l’existència del conflicte, tot fent com l’estruç que creu que quan tregui el cap de sota l’ala el perill ja haurà passat. La no resolució del conflicte polític derivà en l’ús de la violència i aquesta portà el patiment, el dolor i la por de milers de persones. Insisteixo, aprofitar el dolor real de les persones afectades per la violència és, senzillament, un oprobi als caiguts injustament, fos quina fos la seva ideologia.

Yolanda-Gonzalez

Yolanda González, militant del PST, assassinada pel Batallón Vasco Español (1980)

La bomba lapa, el tret al clatell, la persecució, les tortures, els cotxes bomba, els segrests, els assassinats a sang freda, els enterraments en calç viva i un llarg  i macabre etcètera són conseqüències del terror, terrorista o governamental, que els bascos, els ciutadans d’arreu d’Espanya i fins i tot de França, han patit durant més de 60 anys. Del 1960 al 2010, més de 600 persones han mort arran d’aquesta violència al territori de l’actual Comunitat Autònoma del País Basc. Ho recull la pàgina web del Col·lectiu de Víctimes del Terrorisme (COVITE) del país Basc, http://mapa.covite.org/map.html, i que Bolaño hauria hagut de consultar abans de demostrar la seva frivolitat.

El patiment de les víctimes i la violència política desfermada al País Basc que, afortunadament, fa uns anys ha cessat per deixar pas al diàleg i a les urnes, no pot ser mai utilitzada en la política, ni al País Basc, ni a Espanya, ni a Catalunya.


1 comentari

  1. J ha dit:

    Bolaño és mala persona.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s

%d bloggers like this: